Przepis na tartę z boczkiem wędzonym i świeżymi ziołami

Składniki

Ciasto

  • Mąka

    - 1 1/4 szklanki
  • Masło

    - 100 g
  • Żółtka

    - 2 szt.
  • Szczypta soli

Farsz

  • Boczek Wędzony Plastry DK Kaminiarz

    - 95 g
  • Cebula

    - 1 szt.
  • Jajko

    - 2 szt.
  • Żółty ser

    - 100 g
  • Śmietana 18%

    - 150 ml
  • Świeży tymianek

    - 4 gałązki
  • Świeży rozmaryn

    - 4 gałązki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Gdy wieczorem niespodziewani goście zapukają do drzwi – ona cię uratuje! Wykwintna tarta z aromatycznym wędzonym boczkiem. Bo naprawdę wszystko czego potrzebujesz – masz w lodówce!

Uff – jest boczek, a to on nada delikatnemu ciastu szlachetnego, wędzonego smaku i sprawi, że kolacja zmieni się w biesiadę. Klasyczny farsz w połączeniu z wędzonym boczkiem zaskoczy twoich gości i ciebie samego. Bo przecież właśnie zrobiłeś coś wspaniałego! Ta kolacja przejdzie do historii!

  • 1Przesiej mąkę do miski. Dodaj pokrojone masło, żółtka i sól. Zagnieć ciasto na gładka masę. Włóż ciasto na 2 godz. do lodówki. Wyjmij schłodzone ciasto, rozwałkuj. Wyłóż formę ciastem, ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  • 2W międzyczasie pokrój cebulę w pióra. Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach. Część rozmarynu i tymianku posiekaj.
  • 3W misce wymieszaj jajka, śmietanę, żółty ser i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4Plastry boczku przekrój na pół i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  • 5Na podpieczone ciasto wyłóż boczek i cebulę. Zalej wcześniej przygotowana masą. Piecz w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut aż tarta się zarumieni.
  • 6Podawaj ze świeżym tymiankiem i rozmarynem i zobacz, jak aromat Twojej kuchni wprowadza wszystkich w wyśmienity humor!

Boczkorada

Wytrawny smak
Prostym rozwiązaniem jest dodanie do tradycyjnego jajecznego farszu pokrojonego podsmażonego wędzonego boczku. Tak prosto, a tak smacznie! Gdy chcesz by Twoja potrawa uzyskała wytrawny smak, skorzystaj z Boczku Wędzonego Plastry DK KAMINIARZ.