Przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i boczkiem

Składniki
  • Boczek Dojrzewający Plastry KAMINIARZ 

    - 1 opak.
  • świeży szpinak

    - 500g
  • czosnek

    - 4-5 ząbków
  • cebula

    - 1 szt.
  • zmielona gałka muszkatołowa

    - 1/2 łyżeczki
  • zmielony pieprz czarny i pieprz ziołowy

    - każdy po 1/4 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    - 500 ml [2 szklanki]
  • mąka pszenna

    - 200g [1 szklanka + 3 płaskie łyżeczki]
  • jajko

    - 1 szt.
  • olej

    - 1 łyżka
  • sól

    - do smaku
Opis wykonania

Naleśniki, kiedyś podawane głównie na słodko, jako deser, coraz częściej stanowią bazę do pełnoprawnych dań obiadowych. Tzw. „wytrawne naleśniki” mogą być podawane na wiele sposobów, z mięsem, warzywami, z kapustą. My spróbowaliśmy połączyć je ze szpinakiem i oczywiście boczkiem, ale nie zwykłym, tylko dojrzewającym. Creme de la creme wśród boczków! I wyszedł nam… deser, a raczej obiado-deser, danie smaczne i sycące. Polecamy słodko :), a… konserwatystów odsyłamy do przepisu na naleśniki z syropem klonowym i boczkiem :). Dla każdego coś dobrego!

  • 1mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy 250 ml mleka i wbijamy jajko
  • 2całość roztrzepujemy, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek, po czym wlewamy pozostałe mleko oraz olej
  • 3mieszamy wszystkie składniki aż się dokładnie połączą
  • 4ciasto naleśnikowe powoli wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta i smażymy z dwóch stron, do lekkiego zarumienienia
  • 5na drugiej, suchej patelni podsmażamy plastry boczku dojrzewającego, aż się zarumienią, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę, dobrze umyty szpinak i podgrzewamy całość na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut
  • 6doprawiamy do smaku solą, czarnym i ziołowym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową
  • 7na gotowe naleśniki wykładamy usmażony plastry boczku i szpinak
  • 8naleśniki podajemy zwinięte w rulon, bądź składamy je na pół

Boczkorada

Jaki boczek do naleśników?
Do naleśników polecamy przede wszystkim boczek dojrzewający. Creme de la creme wśród boczków! Delikatny, wytrawny, w sam raz pasujący do delikatnego ciasta naleśnikowego!