Przepis na zapiekankę z serem, pieczarkami i boczkiem wędzonym, czyli na królową polskiego fast-fooda.

Składniki
Opis wykonania

Któż z nas nie pamięta lub nie jadł zapiekanki z roztopionym serem i farszem cebulowo-pieczarkowym! Zapiekanka to nasz narodowy polski fast food, powstały w latach 70-tych, w okresie PRL, sprzedawana w ulicznych budkach i barach szybkiej obsługi Po okresie transformacji na kilka lat odeszła nieco w zapomnienie, przy pizzy, burgerach i frytkach wydawała się nieco przaśna, ale zasłużenie wróciła do łask! Dlaczego? Ponieważ szybko się ją przygotowuje, jest idealna na szybkie przekąski, czy na imprezę z przyjaciółmi. Dziś przygotowuje się ją w różnych wariantach, z wieloma różnymi dodatkami. My rekomendujemy Wam zapiekankę wersję z krojony boczkiem wędzonym! Aromat smażonego boczku w połączeniu z aromatem roztopionego sera tworzą magnetyczną siłę, a do tego jak boczek pięknie chrupie! Prawdziwa królowa polskiego fast-fooda.

  • 1Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju, aż się zeszkli
  • 2Następnie umyte i oczyszczone wcześniej pieczarki kroimy drobno, poszatkowane smażymy, aż woda z nich odparuje i nabiorą miękkości.
  • 3Przed końcem smażenia dodajemy krojony boczek wędzony, smażymy do zeszklenia, a całość farszu przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką.
  • 4Bagietkę przekrawamy wzdłuż, smarujemy odrobiną masła, nakładamy przygotowany farsz i posypujemy startym, żółtym serem.
  • 5Zapiekankę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190-200°C przez ok.10 minut, aż pieczywo zarumieni się na brzegach, a żółty ser roztopi.
  • 6Wierzch dla dekoracji możemy posypać szczypiorkiem oraz przyprószyć dodatkowo podsmażonym boczkiem, który zapewni wspaniały aromat i będzie pięknie chrupał!
  • 7No i … oczywiście zapiekankę polać ketchupem!

Boczkorada

Szybko, szybciej, jeszcze szybciej
Za sukcesem zapiekanki stała nie tylko cena, ale i szybkość jej przygotowania. Dlatego boczek najlepiej kupić w wersji już krojonej, na perfekcyjnie równe słupki. Od niedawna marka Kaminiarz oferuje boczek krojony już smażony, którym wystarczy przyprószyć zapiekankę i ….od razu włożyć do piekarnika! Do tego dania możecie również użyć boczku smażonego, w plastrach. Czy w kostce, czy w plastrach efekt smakowy będzie zniewalający!