Przepisy na Boże Narodzenie: Bigos z boczkiem i soczewicą

Składniki
  • kapusta kiszona

    - 1,5 kg
  • soczewica gotowana

    - 1-2 puszki
  • grzyby suszone

    - kilka sztuk
  • cebula

    - 1 szt.
  • Boczek parzony paski Kaminiarz

    - 1 kg
  • liście laurowe

    - 3 szt.
  • jagody jałowca

    - 4 szt.
  • ziele angielskie

    - 8 szt.
  • cynamon

    - 1/2 łyżeczki
  • suszona natka pietruszki

    - 1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz czarny

Opis wykonania

Zbliża się czas Bożego Narodzenia, a święta rządzą się swoimi prawami. Dania świąteczne to smaki, na które z utęsknieniem czekamy niekiedy cały rok. Bo przecież aromatyczny bigos, powoli, przez 2 dni gotowany to jedno z dań, bez których święta nie będą takie same. Kiszona kapusta, liście laurowe, jagody jałowca, aromatyczne zioła, soczewica i oczywiście parzony boczek. Zapraszamy po przepis na niesamowity bigos!

  • 1Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia.
  • 2Cebulę posiekaj w kosteczkę. Boczek pokrój w kostkę i razem z cebulą podsmaż.
  • 3Do dużego garnka włóż kapustę, dodaj cebulę z boczkiem, przyprawy, grzyby razem z wodą w której się moczyły i zalej dodatkową szklanką wody.
  • 4Kapustę zagotuj, zmniejsz grzanie i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny (dolewając w razie potrzeby wody). Przenieś ją w chłodne miejsce np. na balkon lub do spiżarki.
  • 5Następnego dnia, kapustę również gotuj przez 2 godziny.
  • 6Soczewicę odcedź, dodaj do kapusty, wymieszaj i gotuj jeszcze 15 min.
  • 7Dopraw do smaku.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Perfekcyjnie pokrojony boczek
Możesz również skorzystać z gotowego już, boczku krojonego, w formie wędzonej. Boczek ten zwany „kostka”, bardziej ma formę „słupka”. Oszczędzisz czas i dodatkowo otrzymasz perfekcyjnie pocięty boczek,