Przepis na Boże Narodzenie: Boczek pieczony, faszerowany

Składniki

Farsz:

  • Mięso mielone

    - 400 g
  • Jajko

    - 1szt.
  • Cebula

    - 1szt.
  • Ząbek czosnku

    - 2 szt.
  • Natka pietruszki

    - pęczek
  • Oliwa

    - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Słychać już melodię kolęd, na stole pojawiają się kolejne dania, prezenty czekają pod choinką, dzieci wypatrują pierwszej gwiazdki, a nastrój oczekiwania udziela się każdemu. Niech świąteczna atmosfera zagości także na stołach. Te wyjątkowe chwile, wymagają wyjątkowego menu. A takie na pewno zapewni faszerowany, boczek pieczony! Zobaczcie jak go przygotować!

  • 1Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ wyjmij na deskę i lekko rozbij przez folię. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Następnie owiń w folię spożywczą i odłóż na noc do lodówki.
  • 2Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż do rozgrzanej oliwie.
  • 3Do mięsa mielonego dodaj wyciśnięty czosnek, cebulę, jajko oraz pietruszkę. Wyrób wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4Zdejmij folię z boczku. Farsz wyłóż na mięso pozostawiając puste końce. Zwiń boczek tak, aby końce mięsa na siebie zachodziły. Zwiąż sznurkiem.
  • 5Włóż boczek do żaroodpornego naczynia. Podlej 2 łyżkami wody, zakryj pokrywką. Piecz w 180 stopniach przez godzinę. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez pół godziny. Obracaj boczek w międzyczasie, aby zrumienił się z każdej strony.
  • 6Kiedy boczek ostygnie delikatnie zdejmij sznurek.
  • 7Możesz go podać jako samodzielne danie lub wędlinę.

Boczkorada

Sposób na miękki boczek
Aby boczek zmiękł, nie tracąc przy tym swojego smaku, przed rozpoczęciem przygotowania włóż go na 3 minuty do gorącej wody.