Przepis na Boże Narodzenie: Rolowany boczek pieczony w ziołowym pesto

Składniki
  • Boczek wędzony paski KAMINIARZ

    - 1,5 kg
  • Zioła prowansalskie

    - 3 łyżki
  • Ząbek czosnku

    - 3 szt.
  • Papryka ostra

    - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka

    - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek

    - 3 łyżki
  • sól i pieprz

    - do smaku
Opis wykonania

Chcesz podarować najbliższym coś wyjątkowego? Coś, co zawsze będzie im się kojarzyło z magicznymi świętami? Podaruj im smak, który zapamiętają na zawsze – boczek pieczony w pesto z ziół prowansalskich i papryki! To on sprawi, że Twoja rodzina jeszcze bardziej nie będzie mogła doczekać się Świąt.

  • 1Do miseczki wsyp zioła prowansalskie i paprykę. Dodaj wyciśnięty czosnek i oliwę. Utrzyj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2Boczek włóż na 3 minuty do gorącej wody aby zmiękł ale nie stracił swojego smaku. Wyjmij na deskę i lekko rozbij przez folię. Wyłóż pesto na boczek i równomiernie rozprowadź. Zwiń mięso w roladę, zwiąż sznurkiem. Następnie owiń w folię spożywczą i odłóż na noc do lodówki.
  • 3Zamarynowany boczek odwiń z foli, podsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Zawiń boczek w folię aluminiową, wyłóż na blaszkę, podlej 3 łyżkami wody i piecz w 180 stopniach przez półtorej godziny.
  • 4Upieczony boczek odwiń z foli, poczekaj aż ostygnie i delikatnie zdejmij sznurek.
  • 5Zanim pokroisz boczek odstaw mięso przynajmniej na godzinę do lodówki.

Boczkorada

Wytrawny smak
Jeśli masz ochotę na roladę z boczku, wykorzystaj boczek wędzony. Ziołowa marynata doskonale podkreśli jego wytrawny smak i wydobędzie niepowtarzalne aromaty.