Składniki
-
Boczek wędzony paski KAMINIARZ
- 1,5 kg
-
Zioła prowansalskie
- 3 łyżki
-
Ząbek czosnku
- 3 szt.
-
Papryka ostra
- 1 łyżeczka
-
Papryka słodka
- 2 łyżeczki
-
Oliwa z oliwek
- 3 łyżki
-
sól i pieprz
- do smaku
Opis wykonania
Chcesz podarować najbliższym coś wyjątkowego? Coś, co zawsze będzie im się kojarzyło z magicznymi świętami? Podaruj im smak, który zapamiętają na zawsze – boczek pieczony w pesto z ziół prowansalskich i papryki! To on sprawi, że Twoja rodzina jeszcze bardziej nie będzie mogła doczekać się Świąt.
-
1Do miseczki wsyp zioła prowansalskie i paprykę. Dodaj wyciśnięty czosnek i oliwę. Utrzyj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
-
2Boczek włóż na 3 minuty do gorącej wody aby zmiękł ale nie stracił swojego smaku. Wyjmij na deskę i lekko rozbij przez folię. Wyłóż pesto na boczek i równomiernie rozprowadź. Zwiń mięso w roladę, zwiąż sznurkiem. Następnie owiń w folię spożywczą i odłóż na noc do lodówki.
-
3Zamarynowany boczek odwiń z foli, podsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Zawiń boczek w folię aluminiową, wyłóż na blaszkę, podlej 3 łyżkami wody i piecz w 180 stopniach przez półtorej godziny.
-
4Upieczony boczek odwiń z foli, poczekaj aż ostygnie i delikatnie zdejmij sznurek.
-
5Zanim pokroisz boczek odstaw mięso przynajmniej na godzinę do lodówki.
Boczkorada
Wytrawny smak
Jeśli masz ochotę na roladę z boczku, wykorzystaj boczek wędzony. Ziołowa marynata doskonale podkreśli jego wytrawny smak i wydobędzie niepowtarzalne aromaty.