Przepisy na Boże Narodzenie: Zupa krem z białych warzyw z bekonem

Składniki
  • Kalafior

    - 1 szt.
  • Pietruszka

    - 2szt.
  • Ziemniaki

    - 3 szt.
  • Seler

    - 1 szt.
  • Por

    - 1szt.
  • Boczek Wędzony Plastry DK

    - 95g
  • Bulion

    - 1/2 litra
  • Ząbki czosnku

    - 2 szt.
  • Masło

    - 1 łyżka
  • Śmietana 30%

    - 200 g
  • Oliwa

    - 1 łyżka
  • Natka pietruszki

    - pęczek
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Jeśli masz ochotę na diametralną zmianę wigilijnego menu na pewno spodoba Ci się przepis na zupę krem z białych warzyw z chipsem z bekonu! I choć nie sposób konkurować z tradycyjnym czerwonym barszczem, to nutka innowacji na pewno zostanie gorąco przyjęta.

  • 1Pietruszkę, seler i ziemniaki pokrój w kostkę, a pora w talarki.
  • 2W rondlu rozpuść masło. Wrzuć pietruszkę i selera, po chwili dołóż ziemniaki i białą część pora. Podsmażaj kilka minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i różyczki kalafiora. Zalej wszystko bulionem, gotuj do miękkości.
  • 3W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażaj plastry boczku, aż będą chrupiące.
  • 4Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je. Dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.
  • 5Podawaj z chipsami z boczku i natką pietruszki.

Boczkorada

Boczkowy dodatek do zup kremów
Do zup kremów świetnie pasują chipsy z boczku. Ich aromat i zdecydowany smak doskonale komponują się z delikatnością warzyw.