Boczek w gorzkiej czekoladzie

Składniki
Opis wykonania

Czas karnawału to beztroski okres jedzeniowej rozpusty, czas smażonych deserów i nieoczywistych połączeń smakowych. Głodni nowych wrażeń? Co powiecie na słony, chrupiący boczek i gorzką, rozpływającą się w ustach czekoladę? Koniecznie spróbujcie!

  • 1Boczek ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnie przez 5-7 min., aż stanie się chrupki. Następnie zdejmij go z blachy i rozłóż na ręczniku papierowym.
  • 2Czekoladę połam na kawałki i posiekaj drobno nożem.
  • 3Posiekaną czekoladę i olej kokosowy, wrzuć do metalowego naczynia i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • 4Przy pomocy pędzelka posmaruj plastry boczku czekoladą (możesz posmarować całe, ale od połowy).
  • 5Boczek w czekoladzie ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na kilka chwil, aż czekolada zastygnie.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek w słodkim towarzystwie
Charakterystyczny i wyrazisty posmak smażenia boczku świetnie komponuje się z tak niekonwencjonalnymi dodatkami, jak gorzka czekolada. Pysznie smakuje także na zimno, więc możesz być pewien, że będzie zachwycać Twoich gości przez całą imprezę!