Przepisy na karnawał: Faszerowane jajka z chipsami z boczku

Składniki
Opis wykonania

Gorączka karnawałowej nocy już niebawem – nie pozwól, by głód zakłócił Ci imprezę. Uczyń boczek strażnikiem dobrej zabawy! Pyszne jajka faszerowane, ozdobione plastrem chrupiącego boczku świetnie sprawdzą się w tej roli.

  • 1Plastry boczku wędzonego rozłóż na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż boczek i piecz przez kilka minut, aż będzie chrupiący.
  • 2W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i posiekaj koperek.
  • 3Ugotowane i wystudzone jajka obierz i przekrój na pół. Łyżeczką delikatnie wyjmij żółtko. W misce wymieszaj masło z żółtkami i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. W osobnej miseczce połącz jogurt z musztardą.
  • 4Wypełnij białka jajek farszem i polej niewielką ilością sosu. Na wierzch połóż kawałek chrupiącego boczku.

Boczkorada

Boczek do przekąsek
Plastry wędzonego boczku świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek. Nie tylko podkreślą smak pozostałych składników, ale i nadadzą mu niepowtarzalnego wyglądu. Krojenie boczku wędzonego to wymagające zadanie. Warto zakupić boczek w plastrach, z jednej strony ułatwi to przygotowywanie dań, z drugiej otrzymamy perfekcyjnie przycięte plastry, co w przypadku przekąsek ma szczególne znaczenie.