Przepisy na karnawał: Burger z chrupiącym bekonem

Składniki
  • Bułki do burgerów

    - 4 szt.
  • Kotlety mielone z wołowiny

    - 4 szt.
  • Boczek Wędzony Plastry DK KAMINIARZ

    - 16 szt.
  • Pomidor

    - 2 szt.
  • Liście sałaty lub kapusty pekińskiej

    - 4 szt.
  • Sos czosnkowy

    - 4 łyżki
Opis wykonania

Czy może być coś lepszego niż pyszny domowy burger? Tak! Pyszny domowy burger z chrupiącym boczkiem. Bekon to przecież nieodłączny składnik prawdziwego amerykańskiego burgera! Wyobraź więc sobie świeżą bułkę opieczoną w tosterze, kruchą sałatę, soczystego pomidora, duży, idealnie doprawiony, kotlet chrupiący bekon, i majonez. Ślinka cieknie?
Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu!

  • 1Bułki przekrój na pół. Opiecz w tosterze, piekarniku albo na patelni grillowej.
  • 2Kotlety odgrzej na patelni albo w piekarniku.
  • 3Plastry boczku ułóż na suchej patelni i dosmaż po ok. minucie z każdej strony.
  • 4Sałatę umyj i osusz.
  • 5Pomidory umyj i pokrój w plastry.
  • 6Połówkę bułki posmaruj sosem, ułóż sałatę, plastry pomidora, kotlet, chrupiący boczek, posmaruj sosem i przykryj drugą połówka bułki.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek i burgery lubią się od zawsze
Boczek wędzony w plastrach idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju kanapek, tostów, jajecznicy oraz oczywiście nie może go zabraknąć w klasycznym burgerze. Burger i chrupiący bekon to nierozłączna para.