Przepisy na Święta Wielkanocne: Bigos z wędzonymi śliwkami i boczkiem

Składniki
  • Kapusta kiszona

    - 1,5 kg
  • Śliwki wędzone

    - 100 g
  • Grzyby suszone

    - kilka sztuk
  • Cebula

    - 1 szt.
  • Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ

    - 1 kg
  • Liście laurowe

    - 3 szt.
  • Jagody jałowca

    - 4 szt.
  • Ziele angielskie

    - 8 szt.
  • Majeranek

    - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz czarny

Opis wykonania

Aromatyczny bigos to przepis na każdą okazję, ale nie może go zabraknąć zwłaszcza na wielkanocnym stole. Kiszona kapusta, liście laurowe, jagody jałowca, wędzony boczek, zioła, wędzone śliwki – dodają całemu daniu wyjątkowy aromat. Bigos w takim wydaniu będzie kulinarną ozdobą świąt wielkanocnych.

  • 1Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia.
  • 2Cebulę posiekaj w kosteczkę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą.
  • 3Do dużego garnka włóż kapustę, dodaj cebulę z boczkiem, przyprawy, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, posiekane śliwki i całość zalej dodatkową szklanką wody.
  • 4Kapustę zagotuj, zmniejsz grzanie i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny (dolewając w razie potrzeby wody). Wyłącz i wynieś w chłodne miejsce.
  • 5Następnego dnia kapustę również gotuj przez 2 godziny. Dopraw do smaku.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek w bigosie
Do przygotowania tradycyjnego bigosu najlepiej użyć boczku wędzonego. Wędzony tradycyjnie, dymem z drewna olchowego, uzyskuje charakterystyczny, wytrawny smak, który idealnie wiąże się ze smakiem kiszonej kapusty. Jego niezwykły aromat sprawi, że twój bigos nabierze wyjątkowego charakteru.