Przepisy na Święta Wielkanocne: Pasta jajeczna z boczkiem dojrzewającym

Składniki
  • Jajka

    - 8 szt.
  • Boczek Dojrzewający KAMINIARZ

    - 75 g
  • Pieczarki

    - 10 szt.
  • Cebula

    - 1/2 szt.
  • Szczypior posiekany

    - 1 łyżka
  • Sól

  • Pieprz kolorowy

  • Majonez

  • Rzeżucha lub kiełki

  • Masło

Opis wykonania

Pasty kanapkowe to znakomity pomysł na odczarowanie nudnych kanapek. Chciałam zaproponować pyszną pastę jajeczną z pieczarkami i surowym boczkiem dojrzewającym. Prosta w przygotowaniu, a smakuje wybornie czy to na świeżej bułeczce czy też na chrupiącej grzance.

  • 1Jajka ugotuj na twardo (10 min), ostudź, obierz ze skorupek i zmiksuj na pastę.
  • 2Cebulę i pieczarki bardzo drobno posiekaj, przesmaż na maśle i ostudź.
  • 3Plastry surowego boczku dojrzewającego pokrój w drobną kosteczkę i udekoruj nimi kanapkę z wierzchu lub wymieszaj z resztą składników.
  • 4Jajka wymieszaj z pieczarkami, cebulą, szczypiorkiem, majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kiełkami lub rzeżuchą.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do kanapek
Boczku w tym daniu nie smażymy, ale podajemy go na surowo. Jego wytrawny, dojrzewający smak nada kanapce niewątpliwej oryginalności.