Przepisy na Święta Wielkanocne: Sałatka jarzynowa z chipsami z boczku dojrzewającego

Składniki
  • Ziemniaki

    - 2 szt.
  • Marchew

    - 3 szt.
  • Korzeń pietruszki

    - 2 szt.
  • Ogórek kiszony

    - 3 szt.
  • Jabłko

    - 1 szt.
  • Jajka ugotowane na twardo

    - 4 szt.
  • Groszek konserwowy

    - 1 puszka
  • Boczek dojrzewający

    - 150 g
  • Majonez

  • Sól i pieprz

Opis wykonania

Sałatka jarzynowa – zdrowe danie, które gości na polskich stołach podczas świąt, imprez okolicznościowych czy spotkań towarzyskich. Prosta do przygotowania, tania, z łatwo dostępnych składników – czego chcieć więcej? Zapraszam Was dzisiaj na nową, jeszcze smaczniejszą wersję tej sałatki – z chipsami z boczku dojrzewającego.

 

  • 1Warzywa umyj, włóż do garnka, zalej wodą do wysokości ok. 1/3 garnka , przykryj przykrywką i gotuj.
  • 2Ugotowane warzywa wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • 3Jabłko, ogórki, jajka pokrój w kostkę.
  • 4Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 5Plastry surowego boczku dojrzewającego pokrój w kostkę, obsmażaj przez minutę na suchej patelni, a następnie posyp nim sałatkę.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek i tradycja
Tradycyjna sałatka jarzynowa ma delikatny smak. By nadać jej charakteru, użyj wytrawnego boczku dojrzewającego, który idealnie komponuje się z pozostałymi dodatkami, wydobywając z nich zupełnie nową jakość.