Przepisy na Święta Wielkanocne: Tarta z bekonem i bakaliami

Składniki
Opis wykonania

Tarta to danie z potencjałem. Kruche ciasto, stanowiące jej podstawę, nie jest trudne do przygotowania. Daje ono ogromne pole do popisu, a jednym ograniczeniem może być nasza wyobraźnia. Wspaniale smakują zarówno tarty na słono jak i na słodko.

Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu na wytrawną tartę z bekonem i bakaliami. Aromatyczna tarta  z delikatną nutą słodyczy to propozycja dobra na każdą porę dnia!

  • 1Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, masło i wymieszaj. Następnie zacznij dodawać wodę i wyrabiać ciasto.
  • 2Przygotuj foremkę 10x30cm.
  • 3Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę i ponakłuwaj widelcem. Zapiekaj przez 20 min w 180 stopniach.
  • 4Rodzynki sparz wrzątkiem.
  • 5Jajka wbij do miski, roztrzep ze śmietanką, przypraw solą i pieprzem, a następnie wylej na ciasto.
  • 6Na tarcie ułóż ładnie plastry boczku parzonego, posyp rodzynkami i orzechami.
  • 7Piecz przez 25 min. w 180 stopniach.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek w słodkim towarzystwie
Nietypowe połączenia smakowe intrygują. Nie inaczej jest w przypadku tarty z boczkiem parzonym i bakaliami. Boczek parzony dzięki swemu uniwersalnemu smakowi, pozbawionemu charakterystycznych nut wędzenia idealnie sprawdzi się w towarzystwie słodkich bakalii, z którymi stworzy wyjątkową parę.