Przepisy na Święta Wielkanocne: Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i bekonem

Składniki
Opis wykonania

O tej porze roku szczególnie chętnie sięgamy po białą kiełbasę, przygotowując z niej pyszne zupy, sałatki, pieczenie. Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i bekonem to proste danie, niezwykle smaczne i sycące.

  • 1Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
  • 2Białą cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju.
  • 3Boczek wędzony dodaj do cebuli i podsmaż.
  • 4Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż z boczkiem i cebulą. Dopraw do smaku.
  • 5Duże naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
  • 6Do naczynia włóż połowę utłuczonych ziemniaków, przykryj je podsmażonym boczkiem z cebulką i pieczarkami, ułóż plasterki marchewki i na to wyłóż drugą część ziemniaków.
  • 7Na ziemniakach ułóż białą kiełbasę i czerwoną cebulę pokrojoną w ósemki. Oprósz przyprawami.
  • 8Piecz przez 45 min w 180 stopniach.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Krojenie boczku wędzonego
Boczek oraz ziemniaki to sprawdzone i zawsze smaczne połączenie. Jednak struktura boczku wędzonego sprawia, że jego staranne pokrojenie może sprawiać problemy. Wybierz zatem dostępny na rynku boczek pokrojony w kostkę, dzięki czemu Twoje danie zachwycać będzie nie tylko smakiem ale i wyglądem. Stosuj boczek do dekorowania dań.