Przepisy na Święta Wielkanocne: Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym

Składniki
  • Ziemniaki

    - 600 g
  • Cebula

    - 1 szt.
  • Korzeń pietruszki

    - 1 szt.
  • Seler korzeniowy

    - 1 plaster
  • Chrzan tarty

    - ok. 1-2 łyżki
  • Śmietanka

    - 150 ml
  • Sól

  • Pieprz biały

  • Liść laurowy

  • Ziele angielskie

    - 8 szt.
  • Olej

  • Boczek Wędzony Plastry KAMINIARZ

    - 75 g
  • Rzeżucha lub kiełki

Opis wykonania

Zupa chrzanowa z dodatkiem plastra wędzonego boczku to idealna propozycja na wielkanocny obiad. Jest świetną alternatywą dla żurku czy białego barszczu. Zupę chrzanową możemy serwować też częściej w sezonie zimowo-wiosennym. Przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników, w wyjątkowo prosty sposób. Nie ma drugiej tak smacznej, rozgrzewającej i sycącej zupy.

  • 1Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i podsmażaj w garnku na oleju.
  • 2Ziemniaki, pietruszkę i selera obierz, umyj i pokrój w kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 25 min.
  • 3Kiedy warzywa w zupie będą miękkie wyłów przyprawy, dodaj śmietankę oraz chrzan, sól, pieprz i zmiksuj na gładki krem.
  • 4Dopraw do smaku.
  • 5Podawaj zupę udekorowaną rzeżuchą, plastrem wędzonego boczku i oprószoną pieprzem.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Surowy boczek do zup
Boczek wędzony marki Kaminiarz, ze względu na tradycyjne wędzenie dymem z drewna olchowego, ma wyraźny smak wędzenia. Dodanie go zupy na surowo, spowoduje, że smaki wędzenia i warzyw zwiążą się, nadając zupie swojski, mięsny wyraz.