Przepisy na Święta Wielkanocne: Boczek pieczony w rękawie

Składniki
  • Boczek Parzony Paski KAMINIARZ

    - 1 kg
  • Cebula

    - 2 szt.
  • Marchew

    - 3 szt.
  • Pieczarki

    - 200 g
  • Kapusta

    - 1/4 główki
  • Pomidory suszone w oleju

    - wedle uznania
  • Zioła prowansalskie

    - 2 łyżeczki
Opis wykonania

Boczek pieczony w rękawie to pomysł na tradycyjny i szybki obiad. Ulubione warzywa, aromatyczne przyprawy i przede wszystkim dobrej jakości boczek zapewnią smaczne i sycące danie. Idealny obiad na okres wielkanocnych, rodzinnych spotkań, który zostanie zapamiętany na długo!

  • 1Warzywa obierz, umyj, pokrój w kawałki, wrzuć do rękawa do pieczenia. Oprósz ziołami, dodaj suszone pomidory.
  • 2Pasek boczku umieść w warzywach i zaciśnij rękaw do pieczenia.
  • 3Tak przygotowane danie piecz 45 minut w 200 stopniach.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek o szczególnej kruchości
Do dań pieczonych w rękawie warto wybierać boczek o szczególnej kruchości, a jednocześnie wyjątkowo soczysty. Boczek parzony, pozbawiony jest charakterystycznej nuty wędzenia, dlatego staje się doskonałym nośnikiem aromatu przypraw i warzyw.