Przepisy na Święta Wielkanocne: Jajka faszerowane chrupiącym boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Tradycyjne wielkanocne śniadanie składa się z jajek w różnej postaci, wśród których najpopularniejsze są jajka faszerowane. Jest wiele przepisów i wiele smaków – oto jeden ze smaczniejszych pomysłów na to danie, z wykorzystaniem boczku wędzonego.

  • 1Jajka ugotuj na twardo (10min od zagotowania się wody), następnie odcedź i zalej zimna wodą.
  • 2Ostudzone jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  • 3Boczek wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj na dużym ogniu aż się zarumieni.
  • 4Żółtka rozetrzyj z majonezem, połącz z boczkiem (1/4 boczku zostaw do dekoracji), dopraw do smaku solą, wędzoną papryką i pieprzem.
  • 5Tak przygotowanym farszem wypełnij białka jaj.
  • 6Na półmisku rozłóż kiełki i rzeżuchę, ułóż jajka i posyp boczkiem.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek i jajko
Boczek nie przypadkiem stanowi od zawsze niezbędny komponent jajek w każdej postaci. To naturalny związek. Jeśli robisz danie z jajkami to używaj boczku. Do jajek faszerowanych najlepiej użyj boczku wędzonego. O jego wyjątkowym smaku decyduje tradycyjny proces wędzenia, dymem z drewna olchowego.