Przepisy na Święta Wielkanocne: Żurek z chipsami z boczku

Składniki
  • Zakwas na żurek

    - 0,5 l
  • Kiełbasa Biała Parzona KAMINIARZ

    - 1kg
  • Boczek Smażony CHIPS KAMINIARZ

    - 0,5 kg
  • Włoszczyzna

    - 1 opakowanie
  • Cebula

    - 1 szt.
  • Czosnek

    - 2 ząbki
  • Grzybki suszone

    - 2 szt.
  • Ziele angielskie

    - 10 szt.
  • Liść laurowy

    - 2 szt.
  • Majeranek

    - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

    - do smaku
  • Olej

    - do przykrycia dna garnka
  • Jajka ugotowane na twardo

    - 6 szt.
  • Rzeżucha

    - do dekoracji
Opis wykonania

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez żurku! Aromatyczny wywar z warzyw i białej kiełbasy, zaprawiony zakwasem żytnim, doprawiony czosnkiem i majerankiem to niezapomniany smak wiosennych Świąt. Dodatek chipsów z boczku i zielonej rzeżuchy sprawi, że danie stanie się jeszcze bardziej wykwintne i efektowne!

  • 1W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju.
  • 2Cebulę obierz, przekrój na pół, ułóż na oleju przeciętą stroną i podsmażaj.
  • 3Włoszczyznę obierz, pokrój w kawałki i dodaj do cebuli.
  • 4Dodaj grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą (do 2l).
  • 5Gotuj aromatyczny wywar ok. 20 minut.
  • 6Dodaj białą kiełbasę w pętkach i gotuj jeszcze 25 min.
  • 7Wlej zakwas, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, majeranek. Zagotuj i dopraw do smaku.
  • 8Chipsy z boczku ułóż na suchej patelni i obsmażaj przez minutę, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
  • 9Żurek podawaj z białą kiełbasą, chipsami z boczku, jajkiem na twardo i rzeżuchą.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Smażone Chipsy z boczku
Smażone Chipsy z boczku to nowość na polskim rynku. Ułatwiają pracę w kuchni i zapewniają wyrazisty posmak oraz niezapomniane doznania smakowe dzięki swojej wyjątkowej kruchości. Dodadzą tradycyjnemu daniu szczególny charakter. Zamiast chipsów można też użyć boczku wędzonego w plastrach, który po podsmażeniu nabiera walorów chipsa.