Quesadilla z kurczakiem, serem brie, papryką i boczkiem pieczonym

Składniki
Opis wykonania

Przepis na łatwe i szybkie danie meksykańskie? Quesadilla! Jej podstawą są kukurydziane lub pszenne tortille i tamtejszy ser Oaxaca, który można zastąpić mozzarellą. Tu podstawy się kończą, zostawiając pole do popisu. My lubimy się popisywać więc… dodajemy boczek! Ponieważ przy „quesadilli” ważne jest, że robi się ją szybko, więc zastosowaliśmy boczek „fabrycznie” krojony i pieczony, który wystarczy tylko podgrzać. Taki „Przepis na quesadillę z boczkiem” można skomentować tylko w jeden sposób… ale Meksyk!

  • 1paprykę pieczemy w całości w piekarniku, aż skórka będzie pomarszczona i kroimy na mniejsze części
  • 2placki tortilli smarujemy chrzanem i łyżką śmietany, dodajemy paprykę, kawałki sera brie, szynkę i gotowy boczek pieczony
  • 3przykrywamy drugim plackiem i smażymy na patelni (zwykłej lub grillowej), na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści
  • 4gdy quesadilla zrumieni się od spodu, należy ją odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty
  • 5następnie gotową quesadillę z boczkiem kroimy na trójkąty

Boczkorada

Ale… Meksyk!
Przy „quesadilli” ważne jest, by robić ją szybko i łatwo, dlatego najlepszy będzie boczek krojony i pieczony na etapie produkcji. Boczek Pieczony Sałatkowy KAMINIARZ wypiekany jest w najnowszej technologii, bez użycia oleju przy wykorzystaniu strumienia gorącego powietrza. Taki boczek wystarczy tylko podgrzać! Ale… Meksyk!