Risotto na boczku wędzonym i winie, z cukinią oraz orzechami

Składniki
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka KAMINIARZ

    - 1 opak.
  • ryż Basmati

    - 1 woreczek
  • cukinia

    - 1 szt.
  • białe wytrawne wino

    - 45 ml
  • orzechy

    - garść ulubionych orzechów
  • bulion

    - 1 i 1/2 szklanki
  • tarty parmezan

    - 1/3 szklanki
  • masło

    - 4 - 5 łyżek
  • suszone oregano

    - szczypta
  • ocet balsamiczny

    - 1 łyżka
  • tymianek

    - 1 łyżka listków
  • cebula

    - 1 szt
Opis wykonania

Ryż to energia, sytość i…samo zdrowie! To dlatego ryż jest podstawą wielu diet, a w Azji nawet całego systemu żywienia. Do tego ryż to produkt, który świetnie komponuje się z innymi składnikami w tym ze smażonym boczkiem! A gdy dodamy jeszcze garść orzechów, szczyptę przypraw, cukinię i szklankę wytrawnego wina, powstanie dzieło kulinarne dla…wytrawnych smakoszy! Przepis na risotto na boczku to przepis na…szczęście, do którego często się wraca!

  • 1na rozgrzanej patelni smażymy kilka minut boczek wędzony, aż stanie się chrupiący
  • 2dodajemy łyżkę masła, wstążki cukinii, doprawiamy solą i pieprzem, następnie całość smażymy przez ok. 8 minut, aż cukinia będzie miękka, mieszając od czasu do czasu, po czym dodajemy ocet balsamiczny, tymianek i oregano
  • 3w międzyczasie w drugim, wysokim garnku, roztapiamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu
  • 4następnie dodajemy ryż i podsmażamy go przez minutę, po czym wlewamy wino i smażymy całość przez ok. 1 - 2 minuty, aż wino wyparuje
  • 5dalej wlewamy 1/2 szklanki bulionu i gotujemy risotto na średnim ogniu, aż cały bulion zostanie wchłonięty, po czym dodajemy kolejną porcję bulionu oraz 1/3 usmażonej cukinii i boczku, doprawiamy solą, a gdy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy ostatnią jego porcję i gotujemy risotto do czasu, aż ryż będzie miękki
  • 6na koniec dodajemy 2 łyżki masła i tarty parmezan, odstawiamy z ognia, mieszamy całość, przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem na 2 - 3 minuty
  • 7podajemy z pozostałą cukinią i boczkiem z patelni oraz ulubionymi orzechami

Boczkorada

Do ryżu tylko wędzony!
Do białego ryżu o mało wyrazistym smaku najlepiej użyć boczku wędzonego o intensywnym posmaku wędzenia.