Ryba na obiad: Łosoś zapiekany w boczku dojrzewającym

Składniki
Opis wykonania

Wytrawny łosoś to ryba zdrowa, smaczna, ale i tłusta. Wydawałoby się więc, że otulina z boczku to już za dużo… szczęścia na raz, 🙂 nie wspominając kalorii. Wydawałoby się gdyby nie to, że aromaty wytapiającego się boczku współgrają z mięsem łososia tak  doskonale, że nie myślimy o kaloriach, tylko cieszymy się nadmiarem… szczęścia. 🙂 Pomysł na rybę na obiad? Najlepszy przepis to łosoś w boczku dojrzewającym! Wyjątkowej mięsnej przyprawie!

  • 1łososia myjemy, nacieramy oliwą i solą
  • 2doprawione filety owijamy ściśle boczkiem dojrzewającym i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • 31 i ½ cytryny kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na łososiu, można przytrzymać wykałaczkami, aby cytryny nie spadły podczas pieczenia i przykrywamy folią aluminiową
  • 4pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przy czym na ostatnie 10 minut odkrywamy całość, żeby łosoś się zarumienił
  • 5gorącego łososia polewamy przygotowanym wcześniej sokiem z ½ cytryny, wymieszanym z posiekanymi listkami szałwii

Boczkorada

Boczek na wytrawnie!
Wytrawny łosoś to wymagający partner. Najlepiej partnerować my będzie boczek dojrzewający!