Sałatka z boczkiem parzonym, czerwoną fasolą w sosie czosnkowym

Składniki
  • Rukola

    - 500 g
  • Boczek Parzony Paski Kaminiarz

    - 1 kg
  • Czerwona fasola

    - 1 puszka
  • Czerwona cebula

    - 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku

  • Składniki na sos:

  • Jogurt naturalny

    - 125 ml
  • Ząbek czosnku

    - 3 szt.
  • Świeży koperek

    - pół pęczka
Opis wykonania

A gdyby tak odebrać sałacie pierwsze skrzypce w sałatce, a bohaterem uczynić wyśmienity, aromatyczny boczek? Zyskujemy wyjątkowe połączenie, które nie jest już li tylko lekką przekąską, która pozostawia niedosyt, ale staje się prawdziwą kolacją o męskim charakterze. Dodatek rukoli, cebuli i fasoli wprowadzają nas w warzywny i niewinny klimat, ale nie dajcie się zwieść – podsmażane plastry boczku zaspokoją największy głód. Czosnkowy sos doda ostrego charakteru całej kolacji. Buziaków nie będzie!

  • 1Po męsku pokrój cebulę, ale jednak w cienkie plasterki. Odsącz fasolę.
  • 2Boczek pokrój w plastry i nie żałuj sobie. Niech będą grube na dwa palce. Krótko podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  • 3Boczek i warzywa udekoruj sałatą, ale z umiarem.
  • 4Do jogurtu dodaj przeciśnięty czosnek (dużo, dużo, jeszcze więcej!) i posiekany koperek, dokładnie wymieszaj.
  • 5Przed samym podaniem polej sałatkę sosem. Obficie!

Boczkorada

Kruchy parzony boczek
Parzony boczek po wysmażeniu zachwyca swoją chrupkością, która idealnie dopełnia smak różnego rodzaju sałatek. Jego uniwersalny smak, lekko słonawy, pozbawiony charakterystycznych nut wędzenia bardzo dobrze skomponuje się z ostrzejszym sosem.