Sałatka z boczkiem i serem pleśniowym

Składniki
  • Kapusta pekińska

    - kilka liści
  • Kiełki brokułu

    - ½ szklanki
  • Kiełki lucerny

    - ½ szklanki
  • Boczek Smażony Sałatkowy KAMINIARZ

    - 100 g
  • Batat upieczony

    - 1 szt.
  • Ser brie z zielonym pieprzem

    - 1 szt.
  • Granat

    - 1 szt.
  • Orzechy włoskie

    - 3 łyżki
  • Oliwa

    - 6 łyżek
  • Ocet z białego wina

    - 2 łyżki
Opis wykonania

Szukasz przekąski o urozmaiconym smaku, szybkiej w przygotowaniu, która dodatkowo dostarczy Ci energii i cennych składników odżywczych? Możesz już zakończyć swoje poszukiwania. Postaw na kiełki, słodkiego, pieczonego ziemniaka, pikantny ser pleśniowy, chrupiące orzechy kwaskowe ziarenka granatu. Brzmi ciekawie? By to wszystko połączyć w perfekcyjną całość dodaj smaku smażonego boczku i gotowe!

  • 1Górne, miękkie listki kapusty pekińskiej porwij na półmisek.
  • 2Kiełki przepłucz wodą, osącz na sicie, rozłóż na półmisku.
  • 3Upieczony batat obierz, pokrój w kawałki i dodaj do sałatki.
  • 4Orzechy praż minutę na suche patelni, dodaj do sałatki.
  • 5Ser pleśniowy pokrój w małe trójkąty i rozłóż na półmisku.
  • 6Oliwę ubij z octem - dressingiem polej sałatkę.
  • 7Granat obierz - pestkami posyp sałatkę.
  • 8Wierzch sałatki posyp boczkiem smażonym sałatkowym.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do sałatki
Boczek smażony sałatkowy jest gotowy do spożycia także na zimno, bez obróbki termicznej, rekomendujemy jednak krótkie podgrzanie na patelni. Dzięki swojej formie, drobno siekanych płatków boczku idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania sałatek.