Sałatka z boczkiem wędzonym i prażonym słonecznikiem

Składniki

Sos

  • Sok z cytryny

    - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek

    - 4 łyżki
  • Musztarda

    - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Odłóż tradycyjne przepisy na sałatkę na boczek i sprawdź, jak smakuje sałatka z prawdziwym wędzonym boczkiem. Jesteś o plaster od kulinarnego mistrzostwa!

Świeży szpinak, słodkie pomidorki, ostry ser pleśniowy i ziarna słonecznika – kombinacja ciekawa, ale bez boczku jednak banalna. Lecz, gdy dodasz podsmażone, chrupiące i soczyste plastry boczku, to dodasz całej tej kombinacji niepowtarzalnego charakteru. Teraz to już nie będzie sałatka, to będzie SAŁATKA!

  • 1Na rozgrzanej oliwie upraż ziarna słonecznika na złocisty kolor.
  • 2Podsmaż plastry aromatycznego boczku, żeby nadać im chrupiącego charakteru.
  • 3W misce wymieszaj szpinak z połówkami pomidorków i boczkiem. Posyp pokruszonym serem kozim i słonecznikiem.
  • 4W miseczce wymieszaj na gładką masę oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  • 5Sałatkę polej sosem przed samym podaniem.

Boczkorada

Boczek do świeżych sałat
Gdy tworzysz dania z dodatkiem świeżych sałat, użyj boczku wędzonego. Zdecydowanie lepiej współgra ze świeżymi warzywami niż parzony boczek. Będzie on wspaniałą równowagą dla delikatnego smaku warzyw. Jego męski i intensywny smak nada całej sałatce niepowtarzalnego charakteru.