Sałatka z jajkiem sadzonym, rabarbarem i boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Rabarbar w sałatce? Brzmi… orzeźwiająco! Cierpko-słodko-kwaśny smak rabarbaru świetnie sprawdza się nie tylko w słynnych, domowych kompotach, czy deserach.  A do tego rabarbar to  bogate źródło witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Samo #zdrowienatalerzu ! Taka rabarbarowo-jajeczno-jabłkowo-boczkowa-sałatka to idealny przepis na letnie, lekkie, zdrowe i orzeźwiające danie!

  • 1na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
  • 2wbijamy jajka i smażymy, aż białko będzie ścięte
  • 3jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy, podzielony na części układamy na dnie talerzy, zasypujemy zielonym groszkiem, wstążkami z rabarbaru i dużymi kawałkami jabłka
  • 4plastry boczku wędzonego układamy na patelni obok jajek i delikatnie podsmażamy
  • 5jajko i chrupiący boczek układamy na sałacie
  • 6do słodko-wytrawnej sałatki najlepiej będzie użyć sosu vinegret z oliwy, z odrobiną octu i ulubionymi ziołami

Boczkorada

Silny partner!
Cierpko-słodko-kwaśny smak rabarbaru wymaga równie silnego partnera, by stworzyć świetnie uzupełniające się nuty smakowe. Tym idealnym partnerem może być tylko… intensywnie wędzony boczek, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami palonego drewna.