Sałatka z pieczonych buraków i boczkiem wędzonym

Składniki

Sos

  • Oliwa z oliwek

    - 4 łyżki
  • Sok z cytryny

    - 1 łyżka
  • Musztarda

    - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Sałatek jest tak wiele, jak wiele pomysłów przyjdzie nam do głowy. Tradycyjne, mięsne, jarzynowe, egzotyczne… – lista jest nieskończenie długa. Pasują na każdą okazje, od zwykłych spotkań z przyjaciółmi po ekskluzywne imprezy i bankiety. O wszystkim decydują jej składniki. Dobrze dobrane dodatki dadzą niesamowity efekt końcowy. Tak dzieje się w przypadku sałatki z pieczonych buraków i wędzonego boczku z sosem musztardowym.

  • 1Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
  • 2Każdy plaster boczku przekrój wzdłuż. Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni dopóki się nie zrumieni. Przełóż na talerz.
  • 3Cebulę posiekaj w piórka. Upieczone buraki obierz i pokrój cienkie plastry.
  • 4Na talerz wyłóż rukole, plasterki buraków, cebulę, pokruszony ser typu feta oraz chrupiący boczek.
  • 5W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem.
  • 6Sałatkę przed podaniem polej sosem.

Boczkorada

Chipsy z boczku
Perfekcyjnym dodatkiem do pieczonych buraków są chipsy z wędzonego boczku. Ich chrupkość idealnie współgra z plastrami buraków, serem feta i czerwoną cebulą. Wyrazisty i słonawy smak świetnie podkreśli aromaty warzyw.