Sałatka ziemniaczana z chipsami z boczku i natką pietruszki

Składniki

Sos

  • Jogurt naturalny

    - 150 ml
  • Ząbek czosnku

    - 2 szt.
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Zima ze śniegiem, lato ze słońcem, ziemniaki z boczkiem. To połączenie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dwa smaki nierozerwalnie ze sobą połączone, skomponowane mistrzowsko lata temu, właśnie dostają swój nowy anturaż. Bo oto ta potrawa staje się sycącą sałatką, która zyskuje świeżego koloru dzięki obecności delikatnego brokułu. A i boczek zyskuje nową formę, bo staje się chrupkimi, intensywnymi w smaku chipsami, które tak pięknie komponują się z delikatną fakturą ziemniaczków. Na koniec malutka uszczypliwość ze strony czosnku i danie gotowe!

  • 1Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź i pokrój w ćwiartki. Brokuły podziel na małe części. Gotuj przez 10 minut. Cebulę posiekaj w piórka.
  • 2Czosnek wyciśnij przez praskę dodaj do jogurtu, dopraw solą i pieprzem.
  • 3Na rozgrzanej patelni podsmaż przez chwilę plastry boczku, aż zmienia się w prawdziwe chrupiące bekonowe chipsy.
  • 4Do miski wrzuć warzywa dodaj boczek, zalej sosem i wymieszaj.
  • 5Posyp posiekaną natką pietruszki.

Boczkorada

Kruchy boczek
Boczek w tej postaci idealnie sprawdzi się jako składnik sałatek. Jego wcześniejsze wysmażenie jest dodatkowym ułatwianiem, bo potrzeba jest tylko chwila, by uzyskać kruche płatki boczku. Na zimno będę one równie smaczne, jak te chwilę wcześniej zdjęte z patelni.