Smażony szpinak z boczkiem i czosnkiem

Składniki
  • Szpinak

    - 300 g
  • Kasza kuskus

    - 3 łyżki
  • Boczek Wędzony Plastry DK

    - 190 g
  • Ząbek czosnku

    - 3 szt.
  • Oliwa

    - 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Za oknem coraz cieplej, a Ty masz ochotę na coś szybkiego, zdrowego, lekkiego i niezwykłego w smaku? Zielony, wiosenny szpinak z dodatkiem lekkiej kaszy kuskus, ukoronowany plastrami podsmażonego wędzonego boczku to strzał w dziesiątkę! Szpinak to specyficzne warzywo i choć warto je jeść jak najczęściej, to nie wszyscy przepadają za jego smakiem. Dzięki kompozycji z boczkiem zjedzą go nawet te osoby, które zwykle go unikają. Przekonaj się sam!

  • 1Plastry boczku podziel na 3 części. Czosnek drobno posiekaj.
  • 2Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • 3Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek. Dodaj czosnek i szpinak. Smaż dopóki szpinak nie zmięknie. Dopraw sola i pieprzem.
  • 4Wymieszaj szpinak z kaszą kuskus. Podawaj gorące.

Boczkorada

Boczek ze szpinakiem
Szpinak to warzywo wyjątkowo wymagające. Aby cieszyć się pełnią jego smaku przyprawy muszą być starannie dobrane. By mieć pewność, że Twój szpinak będzie wyjątkowy, użyj boczku wędzonego, którego wytrawny smak idealnie podkreśli szpinak i kaszę kuskus.