Solianka z czipsem bekonowym

Składniki
Opis wykonania

Solianka (солянка) to królowa rosyjskich zup, znana także w kuchni ukraińskiej. W mięsnej wersji składa się zwykle z kilku rodzajów mięs, boczku, słoniny, a nawet parówek. Dodaje się do niej dużo przypraw, kapustę, sok z cytryny, kwas chlebowy, wodę po ogórkach kiszonych, oliwki, kapary i łyżkę gęstej śmietany. Kwaśnawa, niepowtarzalna! Pokusiliśmy się o własny przepis na Soliankę.  Jak przystało na królową, otrzymała koronę z … bekonowego czipsa! A jak smakowała? Niepowtarzalnie!

  • 1włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze części
  • 2warzywa gotujemy w 1,5 l wody do miękkości razem ze sporym kawałkiem boczku wędzonego paski, liściem laurowym i zielem angielskim
  • 3ogórki trzemy na tarce i dodajemy, kiedy warzywa będą już obgotowane, po czym gotujemy jeszcze 10-15 minut i dodajemy koncentrat
  • 4przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • 5Soliankę podajemy z keksem ze śmietany, plasterkiem cytryny, koperkiem oraz dekorujemy czipsem z boczku wędzonego

Boczkorada

Dekoracja zup!
Boczek wędzony to nie tylko niezastąpiony składnik wywarów do zup. Chipsy bekonowe, czyli podsmażone plastry wędzonego boczku, z jednej strony stanowią świetną dekorację, a z drugiej wprowadzają wytrawne nuty, które świetniej odnajdą się w każdej zupie.