Spaghetti z dynią i boczkiem dojrzewającym

Składniki
Opis wykonania

Wiecie dlaczego dynia jest taka duuuuża? Bo zawiera mnóstwo witamin, minerałów, które muszę się gdzieś pomieścić :). Na „Lubię na Boczku” szukamy jednak przede wszystkim przyjemności, tym bardziej miło nam donieść, że „korbol” i boczek to jedno z tych zestawień, które doskonale i zawsze do siebie pasują, prawie jak jaja i boczek! Na przykład w takim spaghetti, gdzie dynia spotkała się z boczkiem dojrzewającym, dodając makaronowi stylu i smaku! Przepis na doskonałe danie obiadowe!

  • 1dynię kroimy na pół i ze skórką wstawiamy na pół godziny do piekarnika
  • 2w tym czasie gotujemy makaron al dente, we wcześniej osolonej wodzie
  • 3na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę dymkę
  • 4kiedy dynia będzie już miękka, obieramy ją i dzielimy na plastry
  • 5plastry boczku dojrzewającego siekamy i razem z dynią dodajemy do zeszklonej cebuli, po czym smażymy jeszcze przez chwilę
  • 6dodajemy śmietanę i makaron, mieszając

Boczkorada

Na wytrawnie!
Do dyni tylko boczek wytrawny, o wyrazistym smaku, na przykład boczek wędzony lub dojrzewający.