Szpinakowa sałatka z pieczonym czosnkiem i boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Pamiętacie bajkę o jednookim marynarzu Popeye, który nabierał nadludzkiej siły, gdy zjadał szpinak? Jak to w bajce bywa, sprawa nieco przerysowana, niemniej szpinak to kolejna bomba witaminowa od natury. Jak jeść szpinak, gdy się za nim nie przepada? W sałatce, pod warunkiem znalezienia dla niego dobrego towarzystwa! Na przykład pieczonego czosnku, prażonych ziaren i… smażonego boczku! Jak niewiele trzeba by było wszystko! Smacznie i zdrowo! Wypróbujcie przepis na sałatkę ze szpinakiem i… nabierajcie mocy!

  • 1czosnek w łupinach delikatnie rozgniatamy i wykładamy na blaszce do pieczenia, po czym wstawiamy do piekarnika na 20 minut, przy 160 stopniach
  • 2pokrojony fabrycznie boczek wędzony podpiekamy na patelni, aż stanie się chrupiący
  • 3szpinak dokładnie myjemy i kropimy oliwą z orzechów włoskich
  • 4gotowy czosnek pozbawiamy (lub nie) łupin i dodajemy do szpinaku, następnie dodajemy usmażony już boczek i całość doprawiamy do smaku
  • 5na koniec łączymy z ulubionymi ziarnami, np. pestkami dyni, ziarnami słonecznika, sezamu, które można wcześniej uprażyć

Boczkorada

Jaki boczek do szpinaku?
Doprawiając szpinak należy rozważyć dwie opcje. Pierwsza to boczek dojrzewający, gdy doprawiamy szpinak surowym boczkiem, na wytrawnie. Druga to boczek wędzony, gdy zależy Nam by liście szpinaku skropić wytopionym tłuszczem i dodatkowo uzyskać wspaniały mięsny aromat dla całego dania.