Tanie przepisy na obiad – zapiekanka makaronowa z boczkiem wędzonym

Składniki
  • makaron

    - 400 g
  • Boczek Wędzony Paski Kaminiarz

    - 0,5 kg
  • cukinia

    - 1 szt, (250 g)
  • czosnek

    - 2 ząbki
  • cebula

    - 2 szt.
  • olej

    - 2 łyżki
  • mleko

    - 1,5 szklanki
  • jajko

    - 1 szt.
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • świeże listki ziół np. bazylia, mięta, oregano, natka pietruszki

Opis wykonania

ZAPIEKANKA, czyli pokaż mi, co masz w lodówce, a powiem ci, jak będzie wyglądać. To danie dla kreatywnych, bo można wyczarować najlepsze kulinarne połączenia z tego, co akurat pod ręką.

ALE! Najważniejsze, że masz w lodówce wędzony boczek. Wtedy już wiesz, że cokolwiek nie wyląduje w Twojej zapiekance – nabierze smaku i aromatu, który kryje się w każdym wędzonym plastrze.

W tym przepisie połączyliśmy delikatny makaron z typowo jesiennymi warzywami: delikatną cukinią i aromatyczną cebulą. Do tego pełen wachlarz ziół i już.

  • 1Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku.
  • 2Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • 3Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  • 4350g boczku pokrój w kostkę i przesmaż z cebulką. Pozostały boczek pokrój w plastry.
  • 5Cukinię pokrój w cienkie półplasterki.
  • 6Mleko wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 7Makaron wymieszaj z cukinią, przesmażoną cebulką i boczkiem. Przełóż do posmarowanej olejem formy żaroodpornej. Zalej mlekiem z przyprawami.
  • 8Na wierzchu zapiekanki ułóż plastry boczku, które oddadzą swój smak i aromat potrawie.
  • 9Zapiekaj ok. 45 min.
  • 10Udekoruj listkami świeżych ziół.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Kreowanie kształtu boczku
W przepisie wykorzystany został boczek wędzony w pasku, którego forma umożliwia nam wykreowanie dowolnego kształtu (kostki, plastrów), w zależności od naszych upodobań. Jednak niezależnie od formy, ta mięsna przyprawa jest niezastąpionym elementem tej pysznej zapiekanki.