Trochę inne śniadanie: sałatka z boczkiem dojrzewającym i rukolą

Składniki
  • Rukola

    - 2 garści
  • Boczek Dojrzewający

    - 3 plastry
  • Mango

    - 1 sztuka
  • Awokado

    - 1 sztuka
  • Orzechy pinii

    - 2 łyżki
  • Sok z cytryny

  • Sól i pieprz

    - do smaku

Składniki na sos

  • Oliwa z oliwek

    - 2 łyżki
  • Sok z cytryny

    - 1 łyżka
  • Miód

    - 1 łyżka
  • Musztarda

    - 1/2 łyżeczki
Opis wykonania

Leniwy niedzielny poranek. Przewracasz się w łóżku z boczku na boczek, a Twoje myśli szybują w kierunku śniadania. I już wiesz, że jego podstawą będzie… Boczek!

Pyszny, dojrzewający, o intensywnym słonawym smaku stanowi idealną kołderkę dla słodkiego mango i maślanego avocado. A że poranki jednak mają w sobie pewną gorycz – dodaliśmy rukoli.

Sałatka lekka jak pobudka po długim i intensywnym śnie, a jednak dzięki boczkowi – to śniadanie na bogato! Z nutą dojrzewającego dnia. No i dzień dobry!

  • 1Awokado obierz ze skóry i pokrój w ok. kostkę (1 x 1 cm), włóż do miseczki, posól je i popierz do smaku, a także skrop odrobiną soku z cytryny. Na koniec delikatnie zamieszaj.
  • 2Mango pokrój sposobem na „jeża”, czyli odkrój dwie części wzdłuż pestki, a następnie ponacinaj miąższ w kratkę. Po „wywinięciu” owocu powinien powstać owocowy jeż taki jak na zdjęciu. Zbierz wszystkie cząstki mango przy pomocy łyżki i umieść je w miseczce.
  • 3Teraz czas na przygotowanie sosu, który idealnie skomponuje się z rukolą i boczkiem. Wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki, opcjonalnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • 4Opłukaną rukolę wymieszaj z boczkiem dojrzewającym, pokrojonym w paski o szer. 1-2 cm, a następnie z przygotowanym wcześniej sosem.
  • 5Teraz czas na podanie i zapewnienie sałatce wyjątkowej prezentacji. Przy pomocy metalowej foremki / wykrawaczki o większej średnicy (ok. 10 cm) nadamy sałatce piękny okrągły kształt.
  • 6Foremkę ułóż na środku talerza, następnie dodaj porcję awokado i przy pomocy łyżki ułóż dość zwartą pierwszą warstwę sałatki.
  • 7Następnie dodaj do wnętrza foremki cząstki mango, ale w taki sposób, aby znalazły się głównie przy brzegach foremki i utworzyły swego rodzaju miseczkę na pozostałe składniki.
  • 8Teraz czas na głównego bohatera – Boczek, w towarzystwie rukoli. Ich mieszankę nałóż na samą górę sałatki i delikatnie usuń foremkę.
  • 9Sałatkę posyp orzeszkami piniowymi i skrop pozostałym sosem.

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Dojrzałość ukryta w plastrach
Boczek dojrzewający w plastrach KAMINIARZ, to perfekcyjnie cienkie plastry, jednak za duże dla tego dania. Sugeruję pokroić je w delikatne paski o szerokości maksymalnie 2 cm. Będą świetnie wyglądały na daniu.