Włoska bruschetta z boczkiem, pomidorami i aromatyczną oliwą

Składniki
  • Boczek  Dojrzewający Plastry Kaminiarz 95g

    - 1 opakowanie
  • Świeży chleb lub bagietka

    - 1 szt.
  • pomidory

    - 2 - 3 szt.
  • czosnek

    - 1 ząbek
  • garść świeżej bazyli

  • oliwa z oliwek

    - 3 łyżki
  • sól, pieprz

    - wg uznania
  • limonka

    - 1 szt.
  • cebula

    - 1 szt.
Opis wykonania

Bruschetta to wspaniała włoska przystawka, popularny starter, który zaostrza apetyt i pobudza kubki smakowe. Idealnie nadaje się na towarzyskie spotkania z przyjaciółmi, a nawet niespodziewane wizyty gości, kiedy to bez większego wysiłku i szybko możemy przystawkę przygotować. Do jej wykonania użyć można piekarnika lub grilla.

Kluczem doskonałości tej niebanalnej przekąski są składniki. Świeże pieczywo, soczyste pomidory, bazylia oraz prawdziwa oliwa z oliwek dają doskonałe połączenie smaków. To składniki klasycznej bruschetty, ale można ją podawać z nieskończoną kompozycją składników, np. z serem mozzarella, oregano, cukinią, czy papryką. Najlepiej urozmaicać bruschetty i przygotować ich więcej, każdą z innym dodatkiem.

Jeżeli chcecie zachwycić gości jej niebanalną odmianą to… polecamy bruschettę z wytrawnym boczkiem dojrzewającym, naturalnie wędzonym. Kruchy przypieczony chleb, aromatyczna oliwa i długo dojrzewająca wędzonka. Po prostu pycha…

  • 1Pieczywo kroimy na kawałki. Obieramy czosnek. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i wciskamy do niej 1 ząbek czosnku. Składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15-20 min. Następnie każdą kromkę smarujemy mieszanką oliwy i czosnku.
  • 2Bagietki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni, na ok 15 min.
  • 3Umyte pomidory kroimy w niewielką kosteczkę. Listki świeżej bazylii siekamy na drobno i dodajemy do pokrojonych pomidorów. Do tego kroimy pół cebulki. Dolewamy odrobię oliwy, dodajemy sól, pieprz i wszystko razem ze sobą mieszamy. Tak przygotowane pomidory nakładamy na przypieczone pieczywo.
  • 4Na koniec dodajemy boczek dojrzewający, który możemy posiekać nad drobne płatki i przyprószyć nimi bruchettę, albo zawinąć całe plasterki w rulon i nimi ozdobić chleb.

Boczkorada

Wytrawny smak dojrzewania
Boczek w długim procesie dojrzewania z wykorzystaniem kultur bakterii, nabiera wyjątkowego, wytrawnego smaku. To produkt dla koneserów, świetnia sprawdzający się jako ekskluzywna przekąska koktajlowa. W połączeniu ze zgrillowanym chlebem i aromatyczną oliwą da niebanalny efekt smakowy. Oczywiście do bruschetty będą się dobrze nadawały również smażone wersje boczku: Boczek Smażony Sałatkowy lub Bekon Smażony Kostka.