Zapiekane gruszki w bekonie czyli boczku wędzonym plastry

Składniki
Opis wykonania

Gruszka to owoc o figlarnej figurze. Bo niby wiotka u góry, ale ponętnie okrągła na dole. I aż się prosi, żeby te słodkie krągłości otoczyć eleganckim boczkiem, a jej delikatny smak przełamać prawdziwie intensywnym aromatem wędzonego boczku. Zwłaszcza jesienią potrzeba już i pierwszych okryć i kulinarnych odkryć.
Więc odkryj gruszkę na nowo okrywając ją boczkiem!

  • 1Ponętne Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne. Skrop gruszki sokiem z cytryny.
  • 2Owiń każdy kawałek gruszki w plaster boczku. Piecz w 180 stopniach przez ok. 10 minut aż boczek się zrumieni.
  • 3Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Boczkorada

Boczek ze słodyczami
Wędzony boczek, ze względu na intensywność swojego smaku, doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami takimi jak owoce. Skorzystaj z gotowych, idealnie pokrojonych plastrów, zapewni to wysoką estetykę dań i znacznie ułatwi ich przygotowanie.