Zawijany boczek z grilla

Składniki
Opis wykonania

Słońce praży, goście powoli się schodzą, impreza się rozwija, więc… Zwijaj boczek!
Grillowanie i boczek zawsze chodzą w parze. Piekielna temperatura sprawia, że boczek parzony oddaje to, co w nim najlepsze: wspaniały, bogaty aromat i intensywny smak. Zawinięty na patyczku kojarzy się  i beztroską jedzenia w plenerze, gdzie żadne noże i widelce nie są nam potrzebne. Po prostu Ty i boczek, znajomi i letnie popołudnie.

  • 1W miseczce utrzyj zioła z oliwą.
  • 2Boczek posól i popieprz, obtocz w paście z ziół, pozostaw na pół godziny w chłodnym miejscu. Marynuj, aż smaki się połączą.
  • 3Plastry zamarynowanego boczku zawiń wokół patyczków do szaszłyków. .
  • 4Grilluj, aż boczek będzie niesamowicie chrupki, ale nadal intensywnie soczysty.

Boczkorada

Boczek na grilla
Na grilla najlepiej nadaje się boczek parzony. Jest wyjątkowo kruchy i delikatny, co zawdzięcza dłuższej niż w przypadku innych rodzajów boczków, obróbce termicznej. Jest pozbawiony charakterystycznych nut wędzenia, co czyni go niezastąpionym nośnikiem smaków i zostawia sporo przestrzeni dla przypraw i dalszego indywidualizowania smaków potraw.