Zdrowa kolacja: sałatka z brokułem i boczkiem parzonym

Składniki

Sos

  • Oliwa z oliwek

    - 3 łyżki
  • Miód

    - 1 łyżka
  • Sok z cytryny

    - 1 łyżka
  • Sól i pieprz

    - do smaku
Opis wykonania

Brokuły i boczek to bardzo zgrany duet. Wystarczy dodać do niego dosłownie kilka prostych składników, by stworzyć bardzo smaczną, zdrową i atrakcyjną dla oka sałatkę.

Soczysta zieleń brokułów, smakowite kąski boczku, prażone migdały i żurawina mieniąca się niczym szlachetne rubiny. Takie zestawienie kolorów i smaków podkręcone słodko-kwaśnym sosem zapewni nam niebanalną i zdrową kolację.

  • 1Brokuły umyj, podziel na małe różyczki i wyłóż na blaszce do pieczenia. Następnie oprósz odrobiną soli i pieprzu, a także skrop oliwą z oliwek.
  • 2Tak przygotowane brokuły wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz przez ok. 15-20 minut do czasu, aż brokuły zmiękną i zaczną się lekko rumienić, ale nadal zachowają żywo-zieloną barwę.
  • 3Plastry boczku pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm
  • 4Migdały wrzuć na rozgrzaną mocno suchą patelnię i upraż do czasu, aż zaczną się lekko brązowić.
  • 5W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu, najlepiej przy pomocy małej trzepaczki, tak by powstała jednorodna, gładka emulsja.
  • 6Brokułowe różyczki i boczek przełóż do dużej miski, polej sosem i wymieszaj delikatnie.
  • 7Następnie sałatkę posyp solidną porcją prażonych migdałów i żurawiną.
  • 8Gotowe!

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek to przyprawa delikatna
Do przygotowania przepisu wybrałem boczek parzony w plastrach. Jest to delikatny typ boczku, który świetnie współgra z również delikatnym smakiem brokułów, i świetnie nadaje się szczególnie na kolację, kiedy staram się unikać ciężkich potraw. Jest nie za słony, nie ma mocnego smaku znanego z boczku wędzonego, a jego struktura jest bardzo krucha.