Zielona fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Proste i szybkie danie dla faceta? Boczek wędzony i fasolka szparagowa. To w zasadzie dwuskładnikowe danie robi się… samo, a do tego jak smakuje! Boczek świetnie zastąpi podsmażaną bułkę tartą. Otuli swoim aromatem fasolkę, dzięki czemu nawet największy przeciwnik warzyw, fasolkę w takim wydaniu pochłonie na stojąco! Spróbujcie sami!

  • 1Posól wodę i zagotuj do wrzenia.
  • 2Fasolkę umyj, obetnij końcówki i wrzuć do gotującej wody.
  • 3Gotuj przez około 4 - 5 minut, sprawdzaj stopień miękkości, by uniknąć rozgotowania.
  • 4Odcedź.
  • 5Kostki boczku wędzonego zeszklij na patelni, następnie dodaj starty czosnek i czosnek niedźwiedzi, smaż je razem przez około 2-3 minuty, aż i czosnek się zeszkli.
  • 6Odcedzoną fasolkę włóż na patelnię z boczkiem, całość wymieszaj
  • 7Doprawi solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami np. natką pietruszki

Boczkorada

Boczek lepszy od bułki tartej!
Warzywa powinny być podstawą diety człowieka. Nie każdy jednak jada je z przyjemnością. Co możemy polecić mięsożercom z dystansem podchodzącym do zieleniny? Potraktujcie boczek jako przyprawę, źródło naturalnego tłuszczu, idealne na zasmażkę. Dodajcie odrobinę boczku do dań, a jego aromatyzujące właściwości sprawią, że nawet „danie warzywne”, nabierze mięsnego posmaku!