Zielone szparagi otulone boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Szparagi znane są od 4500 lat i początkowo traktowano je jako roślinę leczniczą. Znakomicie wpływają na zdrowie człowieka, są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. W Polsce goszczą od XVIII wieku, a wzmianki o nich znajdziemy w „Panu Tadeuszu”. Są ponadto dietetyczne, smaczne, są wreszcie jednym z… najskuteczniejszych afrodyzjaków. Dlatego „pochłaniajmy” szparagi! Najlepiej smakują odpowiednie przybrane, np. z boczkiem parzonym. Zaufajcie nam, przepis na szparagi z boczkiem to najlepszy na nie sposób.

  • 1szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy delikatnie ze skórki
  • 2polewamy sokiem z cytryny i solimy
  • 3zostawiamy na pół godziny
  • 4zamarynowane szparagi odsączamy i ściśle owijamy plastrami boczku
  • 5na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy szparagi, smażymy z obu stron
  • 6gotowe szparagi posypujemy ulubionym serem, parmezanem lub lazurem.

Boczkorada

Delikatna oprawa
Delikatne szparagi wymagają delikatnej oprawy. Boczek parzony w plastrach marki KAMINIARZ to idealne rozwiązanie na otulinę dla szparagów. Uwędzony tradycyjnie, dymem z eko-drewna olchowego, a następnie sparzony, jest kruchy, delikatny w smaku i nie przytłacza szparagów.