Ziemniaki zapiekane z boczkiem, pomidorami i serem feta

Składniki
Opis wykonania

Czasem każdemu przychodzi ochota na prostotę na talerzu. Któż z nas nie objadał się pyrkami z gziką? A co jeśli ziemniaki otoczymy plastrami delikatnego parzonego boczku, dodamy ser feta, pomidory, ulubione przyprawy i zapieczemy całość w piekarniku? Niebo w g…ie! J Sami się przekonajcie! To przepis na smaczny, prosty i szybki obiad! Nie tylko dla faceta!

  • 1oskrobane młode ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie, po czym odcedzamy
  • 2każdego ziemniaka kroimy na pół i obtaczamy w mieszance ulubionych przypraw oraz owijamy plastrem boczku parzonego
  • 3tak przygotowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym
  • 4pomidory dzielimy na ćwiartki i układamy pomiędzy ziemniakami
  • 5całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika [200st.] na 20 minut, aż boczek się zarumieni, a pomidory puszczą sok
  • 65 minut przed końcem pieczenia, dodajemy ser feta pokrojony na małe kosteczki

Boczkorada

Boczek idealny na otulinę!
Otulina z boczku to od zawsze świetne rozwiązanie w kuchni. Suchym mięsom jak drób, dodaje soczystości, a w każdym przypadku zapewnia wspaniałe aromaty i uczucie mięsności, tak pożądane zwłaszcza przez mężczyzn. A do ziemniaków, najlepszy jest delikatny boczek parzony. Idealnie skomponuje się ze smakiem ziemniaków! To świetna alternatywa dla ziemniaków z masłem!