Zrazy schabowe z papryką i boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Zrazy w swym tradycyjnym wydaniu tj. wołowe z farszem, często goszczą w naszych domach.  Ich smak wynosimy z domu rodzinnego, a później chętnie do niego wracamy. Są po prostu pyszne. Choć wariantów na zrazy jest mnóstwo, zawsze ich stałym składnikiem jest… boczek. Czy to aby nie dlatego są takie dobre? 🙂 My się od oceny wstrzymujemy 🙂 i tymczasem rekomendujemy przepis na zrazy wieprzowe, ze schabu, z papryką i z boczkiem pieczonym! A jak komu brakuje ogóreczka to… zawsze może dogryźć! Smacznego!

  • 1plastry schabu mocno rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy ulubioną musztardą
  • 2dokładnie myjemy paprykę i dzielimy ją na części
  • 3Boczek Pieczony Sałatkowy KAMINIARZ oraz pociętą paprykę układamy na schabie, , następnie ściśle zwijamy zabezpieczając wykałaczką
  • 4zrazy smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż mięso się zarumieni, po czym podlewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości

Boczkorada

Jaki boczek do farszu?
Boczek idealnie nadaje się na farsz, a wybór rodzaju powinien być podyktowany resztą składników. Przy zrazach na ostro, z papryką najlepiej sprawdzi się wytrawny boczek pieczony. Do tradycyjnych zrazów wołowych najlepiej będzie pasował boczek parzony. Skorzystajcie jednak z gotowego boczku krojonego w delikatne plastry lub płatki (Boczek Sałatkowy). Zbyt duże kawałki boczku samodzielnie krojonego nie wszystkim przypadną do gustu.