Zupa z botwinki z chrupiącym boczkiem i młodymi ziemniakami

Składniki
  • Botwinka

    - 2 pęczki
  • Boczek Smażony CHIPS

    - 250 g
  • Bulion

    - 1 l
  • Młode ziemniaki

    - 1/2 kg
  • Śmietana 30%

    - 200 g
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Na wiosennym stole musi pojawić się prawdziwie wiosenna zupa. Zatem pora na botwinkową! Jej intensywny różowy kolor i wspaniały zapach zachęci nawet największych niejadków. Gdy dodasz do niej chrupiące plastry smażonego boczku możesz mieć pewność, że nikt się jej nie oprze!

  • 1Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu.
  • 2Botwinkę opłucz i drobno posiekaj. Dodaj do zupy. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • 3W międzyczasie pokrój plastry boczku w paseczki i lekko podsmaż na suchej rozgrzanej patelni.
  • 4Zupę udekoruj plastrami boczku.
  • 5Następnie przypraw ją solą i pieprzem.
  • 6Botwinkową podawaj z łyżką śmietany.

Boczkorada

Boczek na wiosnę
Boczek Smażony CHIPS to boczek wstępnie wysmażony, więc wystarczy jedynie na chwilę wrzucić go na rozgrzaną patelnię, by móc cieszyć się wyjątkowo wyrazistym smakiem. To właśnie dzięki temu perfekcyjnie wydobywa wszystkie walory z wiosennej botwinki i młodych ziemniaków.