Zupa dyniowa z kaszą jaglana i boczkiem wędzonym

Składniki
  • Dynia

    - 800 g
  • Boczek Wędzony Plastry KAMINIARZ

    - 200 g
  • Cebula

    - 2 szt.
  • Oliwa

    - 2 łyżki
  • Kasza jaglana

    - 3 łyżki
  • Ziemniaki

    - 3 szt.
  • Marchew

    - 1 szt.
  • Liść laurowy

    - 2 szt.
  • Ziele angielskie

    - 5 szt.
  • Chili

  • Sól i pieprz

Opis wykonania

Mamy jesień, dni są chłodne, szare i krótkie, ale jest na to rada. Potrzebujesz słonecznej dyni, kaszy jaglanej, która ma właściwości rozgrzewające i pełnego aromatu boczku wędzonego oraz zaledwie 30 minut na przygotowanie. Słoneczna, gorąca i sycąca zupa poprawi Ci humor!

  • 1Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.
  • 2Warzywa obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
  • 3Dodaj przyprawy, kaszę i 1,5 l wody.
  • 4Gotuj 30 min.
  • 5Z zupy wyłów ziele angielskie i liście laurowe.
  • 6Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku.
  • 7Plastry boczku wędzonego smaż minutę na suchej patelni.
  • 8Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym i plastrem boczku.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do zupy
Użyj boczku wędzonego pokrojonego w plastry, o silnym i wyrazistym aromacie, który zawdzięcza tradycyjnej metodzie wędzenia dymem z drewna olchowego. Dzięki boczkowi zróżnicujesz smak zupy, która nie będzie sprawiała wrażenie „mdłej”. Nie można oczywiście zapominać o tym, że „jemy oczami” a czerwony plaster sycącego mięsnego dodatku na tle słonecznej zupy to idealne, kontrastowe połączenie.