Zupa krem z batatów i marchwi, z czipsem bekonu oraz cynamonem

Składniki
Opis wykonania

Bataty,  czyli słodkie ziemniaki, to w polskiej kuchni zaledwie zastępca tradycyjnych ziemniaków, którym rzadko powierzamy poważniejsze kulinarne zadania. Niesłusznie! Bataty przewyższają ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Witamin, minerałów, i antyutleniaczy jest tak dużo, że książkę można by o nich napisać. A jak połączymy je z marchwią to uzyskamy prawdziwą… bombę zdrowotną.

Dlatego proponujemy szybko „robiący się” krem! Lekkostrawny, odżywczy, zdrowyyy i rozgrzewający! Słodkie smaki batatów i marchwi złamaliśmy przyprawami oraz…. czipsem z dobrze upieczonego, wędzonego boczku. Przepis na krem z batatów z czipsem z boczku wędzonego oddajemy Wam z poczuciem dobrze spełnionej misji! Słodkości! 🙂

  • 1bataty i marchew obieramy ze skóry, po czym gotujemy do miękkości w małej ilości wody
  • 2plastry boczku wędzonego podsmażamy na chrupiący chips
  • 3ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem dodając szczyptę cynamonu, soli i pieprzu, zabielamy odrobiną mleka kokosowego by zupa była bardziej aksamitna i przelewamy do miseki
  • 4wierzch zupy dekorujemy chipsem z boczku wędzonego

Boczkorada

Idealny dodatek do zup
Czips z boczku wędzonego to idealny dodatek do zup, który wprowadza mięsny smak, dodaje zupom wytrawności i gwarantuje oryginalność. Świetnie ponadto nadaje się jako przeciwwaga do słodkich smaków. Podobny efekt uzyskamy z czipsa z boczku dojrzewającego.