Zupa na obiad: Krem ziemniaczany!

Składniki
Opis wykonania

Jaka powinna być dobra zupa? Pożywna, sycąca i … prosto się robiąca! I taka jest kremowa zupa na bazie ziemniaków. Idealna na jesień lub zimę, a więc tradycyjny „sezon grzewczy”. Przepis na krem ziemniaczany od Tomka Lacha (www.zajadam.pl ) już raz podawaliśmy (znajdziecie go tutaj), ale kremy tak lubimy, że dziś kolejna wariacja na temat ziemniaków i … boczku :)!

Tak pyszna, że jeśli raz ten przepis wypróbujecie, stanie się częstym gościem w waszej kuchni! Delikatny, niemal jedwabisty krem, będzie świetną alternatywą dla klasycznej kartoflanki. Aha, ważne! Nie zapominajcie o podpałce z czipsa bekonowego! Smacznego! 🙂

  • 1cebulę szatkujemy i podsmażamy na łyżce masła w garnku
  • 2obrane ziemniaki dzielimy na części i dodajemy do cebuli, chwilę mieszamy
  • 3następnie zalewamy bulionem i dodajemy pokrojony seler
  • 4gotujemy pod przykryciem do miękkości i odparowania wody
  • 5boczek pieczony podsmażamy bez tłuszczu, aż stanie się złocisty
  • 6do zupy dodajemy śmietanę i pieprz, chwilę gotujemy, a następnie miksujemy na gładką masę
  • 7krem podajemy z łyżką oliwy truflowej i chipsami z boczku pieczonego

Boczkorada

Idealny dodatek do zup!
Czipsy najlepiej robi się z boczku wędzonego lub pieczonego, podsmażając plastry bez tłuszczu na grillowej, żeliwnej patelni. Czips z boczku to idealny dodatek do zup, który wprowadza mięsny smak, dodaje zupom wytrawności i gwarantuje oryginalność.