Zupa szczawiowa z jajkiem i kawałkami boczku

Składniki
  • Szczaw

    - 500 g
  • Bulion

    - 1 litr
  • Jajka

    - 4 szt.
  • Boczek Parzony Plastry DK

    - 95 g
  • Śmietana 30%

    - 200 g
  • Masło

    - 1 łyżka
  • Oliwa

    - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Słońce świeci coraz mocniej, słupki temperatur coraz szybciej pną się w górę, a Ty masz ochotę na coś lekkiego i aromatycznego? Nie mogłeś lepiej trafić, bo dokładnie taka jest zupa na bazie świeżego szczawiu, z jajkiem i kruchym boczkiem parzonym!

  • 1Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Podsmażaj go na rozgrzanym maśle przez kilka minut, a następnie dodaj do gotującego się bulionu. Zmniejsz temperaturę i dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 10 minut.
  • 2Na rozgrzanej oliwie podsmażaj plastry boczku dopóki się nie zrumienią i staną się chrupiące.
  • 3Jajka ugotuj na twardo.
  • 4Zupę podawaj z ćwiartkami jajek i chipsami z boczku.

Boczkorada

Boczek w kwaśnym towarzystwie
Boczek parzony charakteryzuje się lekko słonawym, uniwersalnym smakiem. Właśnie ten wyjątkowy smak sprawia, że jest on idealną przyprawą dla kwaskowej zupy szczawiowej.