Zupa ziemniaczana krem z chipsami z boczku

Składniki
  • Wywar warzywny lub mięsny / bulion

    - 1 l
  • Boczek Wędzony Plastry DK Kaminiarz

    - 1 opakowanie
  • Ziemniaki

    - 4 duże szt.
  • Marchew

    - 2 szt.
  • Korzeń pietruszki

    - 1 szt.
  • Seler

    - ½ szt.
  • Cebula

    - 1 duża szt.
  • Natka pietruszki

    - 1 pęczek
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Zupy to mój konik. Pomimo różnych „zupnych” doświadczeń z dzieciństwa, we własnej kuchni udało mi się je całkowicie odczarować i teraz już wiem na pewno, że nie ma nudnych zup. Każdą, nawet najprostszą można przyrządzić i podać w taki sposób, że nie powstydziłyby się jej najlepsze restauracje!

Cała tajemnica tkwi w tym, aby zupa nie była tylko talerzem pełnym płynu. Nawet najsmaczniejszy krem potrzebuje urozmaicenia, dodatkowej tekstury czy przypraw, które sprawią że każda kolejna łyżka zupy nie będzie taka sama. Co nam w tym pomoże? Oczywiście boczek!

  • 1Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Pozostałe warzywa obierz i pozostaw w całości.
  • 2W garnku rozgrzej wywar, dodaj ziemniaki, korzeń pietruszki, seler i cebulę. Doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez ok 30 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • 3W między czasie rozgrzej suchą patelnię, jednak niezbyt mocno i układaj na niej przekrojone na pół paski boczku. Podsmażaj na średnim ogniu do czasu, aż staną się chrupiące i złoto-brązowe. Następnie odłóż na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 4Po 30 minutach wyjmij z garnka wszystkie marchewki, a pozostałe warzywa zmiksuj dokładnie blenderem aż do uzyskania gładkiego kremu.
  • 5Marchew pokrój w talarki, a natkę pietruszki posiekaj dość drobno.
  • 6Zupę podawaj gorącą, z dodatkiem marchewki i natki pietruszki. Na samej górze ułóż delikatnie chipsy z boczku – tak by utrzymały się na powierzchni zupy w trakcie jej podania.

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do zupy
W tym przepisie zastosowałem boczek wędzony w plastrach, ponieważ jego głęboki aromat idealnie podkreśli smak zupy. Dzięki temu że można go kupić w plastrach, przygotowanie chipsów jest banalnie proste.