Zobacz najlepsze przepisy z boczkiem na obiad

Kochamy grillować, kochamy grillowane mięsa, szaszłyki, warzywa i owoce. Grillujemy praktycznie wszystko. Ważną pozycją w grillowym menu są ryby. Gdy raz spróbujesz delikatnego dorsza w marynacie z ziaren jałowca, owiniętego plastrami boczku, danie to na stałe zagości w Twoim zestawie potraw na grilla.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

Powrót do tradycji z ciekawym akcentem – czyli żurek na zakwasie z boczkiem i przepiórczymi jajkami, zamiast kurzych. Jedno z najpopularniejszych polskich dań w nowoczesnym towarzystwie. Choć żurek najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą, to sprawdzi się za każdym razem gdy najdzie nas ochota sycącą i gęstą zupę.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

Prostota jest piękna. Niejednokrotnie udowadnia to właśnie kuchnia, gdzie proste przepisy i rozwiązania mają swoich wiernych zwolenników. Idealnym przykładem tak prostego, a tak smakowitego dania jest młoda kapusta z boczkiem i cebulką. Przepis ten jest świetnie znany, doceniany przez nasze babcie i prababcie.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

Chyba nikt nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez pierogów. Wachlarz składników, z których przygotowuje się nadzienie jest ogromny. Słodkie, słone, mięsne czy owocowe. Każdy z nich ma swoich zwolenników. Doskonałe połączenie stworzą kasza gryczana i boczek. Czy można sobie wyobrazić pierogi bez skwarków? Oczywiście nie!

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

W tradycyjnej formie leczo to jednogarnkowe danie z warzyw i kiełbasy. Tym razem zapomnij o kiełbasie – zastąp ją boczkiem parzonym, który idealnie wpasuje się do bukietu smaków, stworzonych przez pomidory, cukinię i paprykę.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

Dobrze znany barszcz biały w nowej odsłonie? Tradycja z niekonwencjonalną nutą? Wystarczy pokrojony w plastry boczek, aby Twój barszcz biały zyskał zupełnie nowy charakter. Pełen aromatycznych warzyw i przypraw, wzbogacony plastrami boczku, na zawsze zmieni Twoje zdanie na temat białego barszczu.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

Lazanię świetnie znamy i chętnie zaadaptowaliśmy ją do polskich warunków. Tradycyjnie przygotowywana jest z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Równie smaczna, a jednocześnie niepowtarzalna może się stać, gdy standardowe dodatki zastąpimy boczkiem i mozzarellą.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

Szaszłyki to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów. Cieszą oko i kubki smakowe. Idealne szaszłyki są kolorowe, soczyste i dobrze wypieczone. Każdy kęs powinien być niespodzianką, ponieważ sąsiadujące ze sobą kawałki mięsa, warzyw i owoców w trakcie grillowania tworzą unikalne kompozycje aromatów i smaków.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Tak samo jak zastąpienie tradycyjnej słoniny wędzonym boczkiem.

i

Polecany do tego boczek

Zobacz produkt