Boczkopedia

Jak przygotować domowy fast-food?

Popularne fast-food-y to pokusa i wyrzuty sumienia w jednym. Zgadzamy się, że są kaloryczne, że ich wartości odżywcze są ograniczone, ale mimo to nie możemy sobie ich od czasu, do czasu odmówić. Nic dziwnego, są po prostu smaczne! A ponieważ prawdziwy fast-food bez boczku nie istnieje, to przedstawimy Wam przepisy na najlepsze domowy fast food!

Lokale z hamburgerami, burgerami, tortillami, pizzami to jeden z szybciej rosnących segmentów „restauracyjnych”. Coraz częściej do nich zaglądamy, ze względu na brak czasu, ale i smak. Powstają nawet dedykowane sieci specjalizujące się w danym produkcie np. burgerownie, w których nierzadko za jednego burgera płacimy tyle ile za danie obiadowe w restauracji.

Swoje zrobiła również moda na street-food. Idea zbliżona do fast-food-ów, ale bazująca na najwyższej jakości składnikach oraz oryginalnych dodatkach i sosach. Gdzie mniej się kładzie się nacisk na „fast”, a bardziej na delektowanie jedzeniem.

Słowem, mimo wyraźnego trendu na bycie fit, popularności idei slow-food, eko-żywności, zdrowego jedzenia oraz pohukiwań dietetyków, fast-food-y trzymają się mocno. Dania te często goszczą również w naszych domach, przy okazji prywatek, oglądania wydarzeń sportowych lub artystycznych, a nawet spotkań rodzinnych. I to nie tylko w sezonie grillowym.

Trend zauważył rynek gastronomiczny, dzięki czemu możemy dziś łatwo zaopatrzyć się w półprodukty niezbędne do szybkiego przygotowania każdego rodzaju fast-food-a, czy to jeśli chodzi o pieczywo, dedykowane sosy, mięso, wrapy, czy … boczek w plastrach lub wersji krojonej.

ZAPIEKANKA Z SEREM I BOCZKIEM

Choć historia fast-foodów narodziła się w Ameryce, to Polska dołożyła do niej cenny wkład. Któż z nas nie jadł zapiekanki z roztopionym serem i farszem cebulowo-pieczarkowym? Zapiekanki na polskich ulicach pojawiły się w latach 70-tych, sprzedawane były w ulicznych budkach i barach szybkiej obsługi. Po okresie transformacji na kilka lat odeszły w zapomnienie, wydając się przy pizzy, burgerach i frytkach nieco przaśną, ale wróciła do łask! Dziś spotkać ją można wszędzie. Chętnie sięga się po nią również w domu, ponieważ szybko się przygotowuje, i jest pyszną przekąską przed właściwym daniem. Dodajmy uwielbianą przez młodsze pokolenie.

Pomysłów na zapiekanki jest wiele. My rekomendujemy z krojonym boczkiem wędzonym! Aromat smażonego boczku w połączeniu z aromatem roztopionego sera tworzy magnetyczny związek, a do tego jak pięknie boczek chrupie! Prawdziwa królowa polskiego fast-fooda. Przepis na zapiekankę z boczkiem znajdziecie tutaj [kliknij]

zapiekanka 1

BURGER Z BEKONEM

Jeśli zapiekanka jest królową to burger jest bezdyskusyjnym królem, uwielbianym zwłaszcza przez mężczyzn. Podobnie jak zapiekankę, także burgera łatwo przygotować w domu. Podobno kluczem wyśmienitego burgera jest mięso wołowe, ale każdy fan burgerów wie także, że prawdziwy burger musi mieć na wierzchu… plaster wędzonego boczku! Przepis na burger z bekonem znajdziecie tutaj [kilknij]:

Przepisy na karnawał - Burger z chrupiącym boczkiem Chips

WŁOSKA PANINI Z BOCZKIEM.

Coraz większą popularność zyskuje w Polsce panini. „Panino”, czyli w dosłownym tłumaczeniu „mały chleb”, najczęściej przygotowuje się na bazie ciabatty, ale używa się też bagietki. W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów kultowej panini. Można ją przygotowywać w najróżniejszych połączeniach: z mozarellą, awokado, oliwkami i oczywiście w towarzystwie warzyw, których w panini nie może zabraknąć. Papryka, pieczarki, cukinia, bakłażan, czy pieczone pomidory, grillowane lub pieczone. My polecamy panini na ciepło, z boczkiem wędzonym. Pysznie i sycąco! Przepis znajdziecie tu [kliknij]

przepis na panini z boczkiem

DOMOWA PIZZA Z BOCZKIEM

Zagorzali fani pizzy krzywią się jak zalicza się ją do fast-food-ów, ale w powszechnym odczuciu fast-food-em jest! Do tego niezmiernie popularnym. Czy wiecie, że po pizzę sięga aż 96 proc. konsumentów, 70 proc. spożywa pizzę w domu, a aż 20 proc. Polaków przygotowuje ją samodzielnie! Kochamy ją do tego stopnia, że międzynarodowa firma badawcza MINTEL, dwa lata temu uplasowała nasz kraj na ósmym miejscu w rankingu dziesięciu najbardziej innowacyjnych rynków pizzy na świecie.

Jej światowa popularność jest tak duża, że mam ona nawet swoje święto. Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. A jaka pizza smakuje najlepiej? Oczywiście własna domowa i … z boczkiem! Przepis na pizzę domową znajdziecie tutaj [kilknij]

pizza-z-boczkiem

TORTILLA Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM

A na zakończenie meksykańska tortilla. Ta krajowa, domowa we własnym wydaniu, to również danie z kategorii łatwych wyzwań. Zachęcamy przy tym do eksperymentowania, z jednym wyjątkiem! Musi się w niej znaleźć boczek, bo to boczek sprawa, że dania zaczynają smakować! Link do przepisu tutaj: http://bit.ly/tortillazboczkiem

 

przepis na tortillę z boczkiem

Domowy fast-food to świetny sposób na przełamanie tradycyjnego rodzinnego menu. A wyrzuty sumienia? Jeśli fast-food nie staje się podstawą diety, a jest okazjonalną przyjemnością, to wyrzuty sumienia są niepotrzebne. Żyjmy ze smakiem i dlatego …nie zapominajmy o bekonie!

Boczek, wędzony jest tradycyjną metodą dymem z drewna olchowego. Dzięki specjalistycznej technologii boczek tniemy na perfekcyjnie cienkie plastry o grubości 1,5 mm. Po właściwym usmażeniu nabiera kruchości i zalet chips-a bekonowego.

zobacz